What Certifications Are Required for Femtosecond Laser Systems in Medical Use?
Using a femtosecond laser in a medical product is not simply a matter of buying a laser with a “medical” label. Certification depends on what the finished system does, where it will be marketed, and whether the laser is sold as a component or as a complete medical device. That distinction determines which standards, conformity assessments, technical files, and regulatory submissions may apply.

For manufacturers developing femtosecond laser systems for clinical equipment, the safest starting point is therefore not a search for one universal certificate. We first need to identify the regulatory status of the laser itself and then the obligations created by its integration into the finished device.
There Is No Single “Medical” Certificate for a Femtosecond Laser
A standalone femtosecond source does not automatically become a certified medical device because an OEM plans to use it for a medical application. The intended purpose belongs to the finished product and is central to regulatory classification.
The U.S. FDA provides a useful example. Its database specifically lists a “femtosecond laser system for refractive correction” as a medical laser product, with applicable laser performance standards under 21 CFR 1040.10 and 1040.11. The same database shows that medical laser products can fall under different device classifications depending on their intended purpose.
Consequently, femtosecond lasers intended for ophthalmic treatment cannot be evaluated in exactly the same way as a femtosecond source supplied to an OEM for incorporation into a larger apparatus. The regulatory pathway follows the finished product's intended medical function, risk classification, and applicable market requirements, not simply the laser's pulse duration.
Our own Jetlit range illustrates this distinction. JPT describes Jetlit 20 as an industrial femtosecond laser designed for applications such as semiconductor manufacturing, battery manufacturing, display manufacturing, and materials micromachining. Its published product information does not claim that the source itself is a finished medical device.
First Check the Laser-Specific Safety Requirements
Laser safety is the first layer that an engineering team should examine. IEC 60825-1 establishes safety requirements for laser products, including equipment classification and associated protective measures.
For femtosecond lasers integrated into medical equipment, the engineering team should assess the applicable requirements for the laser source and the complete system, including accessible emission, protective measures, and user information. The applicable standards and regulatory obligations should be confirmed for the specific product and market.
For a medical product, laser classification is not merely paperwork. The classification affects protective measures, labeling, user information, and the design of the complete system. An OEM therefore needs to understand the accessible emission characteristics of the integrated equipment rather than relying only on the source's nominal optical specifications.
U.S. manufacturers face a parallel regulatory layer. FDA states that medical laser products must comply with applicable requirements under 21 CFR 1040.10 and 1040.11, while medical laser products also have to comply with the broader medical-device regulations.
That means a supplier's laser safety documentation is useful evidence, but it should not be mistaken for FDA authorization of the finished product. The source and the completed medical system have different regulatory roles.
A Medical System Adds Requirements Beyond Laser Safety
Once a laser becomes part of medical electrical equipment, the compliance question expands beyond optical radiation. Depending on the finished equipment, standards covering medical electrical safety and essential performance may become relevant.
IEC 60601-1 is the central general standard for the basic safety and essential performance of medical electrical equipment. Whether it applies to a particular product must be determined from the equipment's intended function and applicable collateral or particular standards.
The same principle applies to quality management. ISO 13485 defines requirements for a quality management system where an organization needs to demonstrate its ability to provide medical devices and related services consistently with applicable customer and regulatory requirements. It is therefore relevant to the manufacturer's development and production processes, rather than functioning as a simple product certificate.
For an OEM integrating a femtosecond source, this distinction is critical. Product specifications, quality records, traceability, design-change controls, and supplier documentation can all become part of the evidence supporting the finished medical device.
CE and FDA Evidence Belongs to the Finished Device
European compliance should also be approached from the finished-device perspective. Under the EU Medical Device Regulation (MDR), manufacturers must carry out the applicable conformity assessment before placing a medical device on the market. After demonstrating conformity, the manufacturer prepares the EU Declaration of Conformity and, where required, involves a notified body before applying the CE marking.
The exact route depends on the classification and characteristics of the medical device. Therefore, saying that a particular laser source is simply “CE certified for medical use” can be misleading unless the claim is tied to a specific regulatory scope.
The U.S. pathway is similarly dependent on intended use and device classification. FDA's medical laser database includes different laser products under different regulations and product codes, confirming that there is no universal approval pathway covering every medical laser.
A developer should consequently determine the regulatory pathway for the complete medical product first. The laser supplier's role is then to provide the technical evidence required for that integration.
What Should a Supplier Provide Before Integration?
Before selecting femtosecond lasers for medical-device integration, an OEM should ask what documentation can be supplied for the source and what information can be maintained throughout the product lifecycle.
Useful technical evidence may include optical specifications, operating limits, laser classification information where applicable, interface definitions, safety documentation, test records, manuals, and controlled revision information.
For medical applications, these records help the OEM assess the source within its risk-management process and support the technical documentation required for the finished device. They do not, by themselves, establish that the integrated medical product is approved or certified.
The Jetlit 20 IR specification illustrates the level of source information an engineering team may need. JPT publishes a central wavelength of 1030 ± 2 nm, M² below 1.2, maximum pulse energy above 130 µJ, a 100 kHz–1.0 MHz repetition-rate range, and a pulse-width range of 400 fs to 4 ps. The product also uses passive air cooling, with optional water-cooling and forced-air configurations listed.
These specifications help define the optical and mechanical interface, but they do not independently establish medical approval. JPT Laser can provide source-level technical information, while the medical-device manufacturer determines the applicable regulatory pathway for its complete product.
For teams evaluating femtosecond laser systems, the practical answer is therefore more specific than a list of certificates. Start with the intended medical use, establish the finished device's classification, identify the applicable laser-safety requirements, and then determine which medical-device, electrical-safety, quality-system, and market-specific assessments are required.
JPT Laser's role is to provide reliable laser-source information that supports this engineering and compliance process. The final certification or market authorization, however, belongs to the finished medical device and its responsible manufacturer. That distinction prevents a common compliance mistake: treating certification of a laser component as certification of the medical system that contains it.
Related recommendations
-
How to Evaluate a Laser Company's R&D and Integration Capabilities2026-11-03 -
How Industrial Laser Marking Machines Handle Curved Surface Marking Challenges2026-09-29 -
Which Certifications Should a Laser Marking Machine Manufacturer Hold?2026-09-27 -
What Laser Welding Solutions Are Available for Thin-Wall Stainless Steel?2026-09-26